dimecres, 17 de febrer del 2010

"Un país de butxaca", Joan Daniel Bezsonoff, Editorial Empúries


Bezsonoff és un escriptor rossellonès que escriu en català. És autor de dues esplèndides novel·les: ‘La guerra dels cornuts’ i ‘Les amnèsies de déu’. Per la primera va rebre el Premi Just Maria Casero i la segona va guanyar el Premi Creixells i el Salambó.

La seva condició de català d’ascendència russa, per part de pare, i d’educació francesa, per raons òbvies, l’ha dut a escriure ‘Els taxistes del tsar’, que és una crònica familiar d’una Rússia perduda que Bezsonoff recupera a partir de la figura del seu avi, i també ‘Una educació francesa’, on ens explica la seva experiència a l’escola gal·la.

A ‘Un país de butxaca’ explora les seves arrels catalanes. A partir de la figura de l’avi matern, provinent de l’Empordà, recupera una llengua que va perdent pes social després de la segona guerra mundial. Bezsonoff, amb una prosa mordaç, repassa el procés endegat als 10 anys que el porta primer a sentir-se català i, més endavant, a assolir un sentiment de pertinença a una cultura els tentacles de la qual van des del Principat fins al País Valencià, les Illes o l’Alguer. Les seves estades a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada li suponen una deriva cap a posicions clarament independentistes.

Llegir Bezsonoff és una autèntica delicia perquè té una prosa rica i un sentit de l’humor no exempt de mala baba. Tot i que prefeixo les novel·les perquè és un mestre dels diàlegs, aquests tres assajos val la pena llegir-los perquè són també un gran exercici de sinceritat i un sentit homenatge als seus avis.

dissabte, 13 de febrer del 2010

Dimarts 16, presentació de 'Poemes en sabatilles', de Mercè Bastida

Dimarts 16 de febrer, a partir de les 20 h, tindrà lloc a L'Illa la presentació del poemari 'Poemes en sabatilles', de la Mercè Bastida.

La Mercè, poetessa molletana i autodidacte, s'ha autoeditat aquest volum on fa un recull de poesies escrites al llarg dels anys. L'ha estructurat en tres parts: Amors, Pàtria i Darrere els vidres.

El pròleg l'ha fet l'Isidre Oller, que serà també l'encarregat de conduir l'acte.

Us hi esperem perquè estem conveçuts que tots plegats passarem una estona ben agradable.

dissabte, 6 de febrer del 2010

'Xocolata desfeta. Exercicis d'espill', Joan-Lluís Lluís, La Magrana


El protagonista del relat va, com cada primer dijous de mes, a prendre una xocolata desfeta al carrer Petritxol. A l'alçada del número disset, davant d'una botiga de paraigües, se li atansa una noia que, al crit de 'Jo tambe sóc de Cassà de La Selva', li clava un ganivet a la panxa. Un cop a l'hospital, un policia li pregunta si, mentre l'apunyalava, la noia somreia.

Aquest senzill argument li serveix al Joan-Lluís Lluís per oferir-nos un bon exercici d'estil i 'd'espill'. Al llarg de l'obra ens el narrarà de cent vint-i-tres formes diferents utilitzant a cadascun dels relats un recurs diferent. El títol dels relats fa referència a aquest recurs i al final del llibre hi trobem l'explicació.

Ens trobem davant d'un treball que està a cavall entre la literatura i l'enigmística i que conté una gran dosi d'humor.

En el prefaci, Lluís, ens diu que 'Xocolota desfeta' no hagués estat possible sense haver descobert  els 'Exercices de style, de Raymond Queneau. En aquest cas, Queneau descrivia una mateixa història de noranta-nou maneres diferents. També reconeix el mestratge de Georges Perec.

La lectura de 'Xocolata desfeta' et fa somriure contínuament. Hi ha relats molt i molt reeixits i d'altres que no tant. El que et queda ben clar és que si el lector s'ho passa bé, millor s'ho ha hagut de passar l'autor.

divendres, 5 de febrer del 2010

Fotos dels actes del dia 4 de febrer

Aquí teniu fotografies dels actes del dia 4, cedides pel setmanari Mollet a Mà.


Moment del lliurament del I Premi L'Illa-Vadelletra a l'Elena Jardí.



Moment de la presentació de 'El somni de Tàrraco', de Xulio Ricardo Trigo