diumenge, 23 de març del 2008

"Trena de cendra", de Carme Guasch


Felicito l'editorial Columna per haver rescatat un text tan i tan bo. Davant de l'allau constant de novetats és difícil fixar-te en llibres que no vagin acompanyats d'un fort aparell mediàtic.
La novel·la ha estat editada amb motiu del desè aniversari de la mort de l'autora. La Carme Guasch va néixer a Figueres l'any 1928 i va morir a Badalona el 1998.
El comentari que l'Imma Monsó fa a la coberta del llibre crec que no li fa justícia: 'Un llibre delicat, lúcid, commovedor...Una peça de col·leccionista en la literatura de dol'. 'Terra de cendra' és molt més que literatura de dol. És una excel·lent novel·la sobre l'amor, l'amor de parella i sí que és un llibre 'delicat, lúcid i commovedor'. La prosa de la Carme Guasch és molt poètica i et reconcilia amb la literatura. Hi ha molts autors que prioritzen la forma per sobre del contingut o a l'inrevés. A 'Trena de cendra' el llenguatge està en funció de la història que ens explica.
És un llibre dur, molt dur, que requereix un estat d'ànim especial per llegir-lo però que té fragments deliciosos que traspuen sinceritat pertot.
Us en transcric un fragment del començament:
'Em desperta a poc a poc, com la fulla d'un ganivet que entra lentament en el meu cervell, un pensament turmentador: ets mort. Abans d'entendre-ho, abans i tot de sentir el mal que em fa, jo ja ho sabia: tinc entre els braços el teu coixí on, bo i adormida, dec haver estat buscant endavades. Ets mort. Ets mort. Ets mort'.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

M'apunto la recomanació. per cert, era la mare d'en Toni Soler o vaig errada?

L'Espolsada llibres ha dit...

Hola!

Me l'apunto per llegir-lo i recomanar-lo a la llibreria, gràcies pel post que m'heu deixat. Ens llegim!
Aida efectivament era la mare d'en Toni i la Sílvia Soler.

Llibreria L'Illa ha dit...

Hola Aida, tal com diu l'Espolsada, sí, era la mare del Toni i la Sílvia Soler. Ho havia posat al post però em va semblar que fent-ho desviava l'atenció.
Espolsada, gràcies a tu també pel post. Aviam si ens visitem algun dia. Ara no que ve Sant Jordi...

Carles

Anònim ha dit...

HOLA,
El proper divendres 28 de Març a les 19,30, al Centre Cívic Joana Barcala de Mollet, l'Assumpta Montellà parlarà de la Maternitat d'Elna i l'exili de les dones. Esteu convidats i convidades. Escoltar l'Assumpta és molt interessant.
Lola, de l'Associació de Dones Àgora.

Anònim ha dit...

OK. Sí, tens raó, de vegades certes informacion de l'àmbit personal fan trontollar l'"essència" de l'article.

Anònim ha dit...

Una pregunta, sabries dir-me si hi ha res més a part de "el carreró dels miracles" en català del mateix premi Nobel egipci? gràcies

Llibreria L'Illa ha dit...

Hola, Aida.

Traduïts al català hi ha de l'editorial Bromera els següents títols: 'Akhenaton el rei heretge', 'Radubis', 'La maledicció de Ra', 'Els lladres i els gossos'. Publicats en Edicions 62 hi ha 'Entre dos palaus' i 'Principi i fi'.
'Entre dos palaus' és la primera part de la trilogia de El Caire, és una llàstima que no estiguin els tres llibres traduïts perquè són molt bons però ja sabem com està l'edició en català i com són alguns editors.