diumenge, 10 de gener del 2010

El nostre Top 5 de narrativa de la campanya de Nadal i Reis 2009 i unes reflexions

No sóc gaire partidari d'elaborar llistes de vendes però avui tenia el dia tafaner i m'he acostat a la llibreria per tal d'esbrinar quins havien estat els llibres més venuts durant aquesta llarga i dura campanya de Nadal. El resultat , pel que fa a narrativa, ha estat aquest:

1- 'El símbol perdut'/'El símbolo perdido'. Dan Brown. Empúries/Planeta.
2- 'Quatre germanes'. Jetta Carleton. Libros del Asteroide.
3- 'La Mà de Fàtima'/'La Mano de Fátima'. Ildefonso Falcones. Rosa dels Vents/Plaza y Janés.
4- 'Olor de Colònia'. Sílvia Alcàntara. Edicions de 1984.
5- 'Contra el viento'. Angeles Caso. Planeta.

La llista final m'ha dut a fer una sèrie de consideracions. Primer, que malgrat l'efecte mediàtic i la publicitat dels grans grups, el paper de prescriptors que tenim els llibreters encara és important i així ho demostra el fet de que entre tres best-sellers en tota regla, s'hagin colat dos títols que no entrarien dins d'aquesta categoria.

Segona i última consideracio, no em carrego en absolut aquests best-sellers. Primer perquè suposen una entrada important de capital per a les llibreries, no cal dir que com a empreses que som hem d'estar pendents del nostre compte de resultats, però també perquè, malgrat el que hom pugui pensar, sempre generen nous lectors. Al llarg dels nostres 14 anys com a llibreters, el primer fenomen d'aquest tipus que vam viure va ser 'El codi da Vinci'. En aquell moment vam detectar que a la llibreria entrava un tipus de públic que no havia entrat fins aleshores. Afortunadament creiem que ara la cosa ha canviat una mica, però fa uns anyys hi havia gent a la que li costava entrar a una llibreria. Per a molts érem un tipus d'establiment elitista i avorrit. Aquests tabús s'han anat trencant amb l'aparició de llibres com els de la Rowling, el Dan Brown, la Meyer o el Larsson. En contra del que es pugui pensar, lectors que han començat amb el Dan Brown o el Larsson, després han anat derivant cap a altres tipus de lectures potser literàriament millors. També tenen un efecte desegreixant, hi ha lectors a qui els ve de gust llegir-ne algun de tant en tant per tal d'evadir-se.

Bé, crec que potser se m'ha anat una mica l'olla. De tota manera m'agradaria llegir les vostres opinions.