dimecres, 3 de setembre de 2008

'L'home a les fosques' o Auster is Auster

Benvolguts, aquestes vacances he aprofitat per llegir algun dels llibres que sortiran aquest mes i el següent (algún avantatge hem de tenir els llibreters després d'haver-nos de menjar tants i tants serveis de novetat, alguns d'ells realment estèrils).
El títol de l'entrada fa referència al fet de que, tot i no ser un gran Auster, 'L'home a les fosques' té aspectes interessants. Auster, com tots els grans creadors, sempre et diu alguna cosa que, per molt petita que sigui, fa que valgui la pena llegir-lo. Els seus llibres recorden una mica les pel·lícules de Woody Allen on una sola frase pot salvar tota la cinta.
El punt de partida torna a ser un home destrossat per un accident de cotxe (recordem que al protagonista de 'Bogeries de Brooklin' li acaben de diagnosticar un càncer o el de 'La nit de l'oracle' surt de l'hospital amb amnèsia) que se'n va a viure amb la seva filla separada i amb la seva néta que acaba de perdre el xicot en un accident.
L'August pateix insomni i durant aquests llargues nit s'inventa històries per passar l'estona. Una d'aquestes històries corre paral·lela a la narració principal.
Són molt interessants els diàlegs que mantenen l'avi i la néta al voltant d'algunes pel·lícules de cinema i l'atmosfera de pessimisme optimista amb la qual Auster revesteix la novel·la.
No patiu que no us penso explicar res més.
Si us agrada l'autor val la pena llegir-la. No la recomanaria mai a algú que no hagués llegit cap novel·la seva.

5 comentaris:

L'Espolsada llibres ha dit...

Jo he tingut el privilegi de llegir un Asteroide que sortirà en català a la tardor i és boníssim, En lloc segur. També El mal d'escola del Pennac, molt recomanables les reflexions que s'hi fan.
De tant en tant va bé que ens cuidin una mica, no?

Llibreria L'Illa ha dit...

I tant, jo també l'he llegit el Asteroide, quan sigui l'hora ja faré un comentari peruqè també m'ha agradat força, i el del Pennac l'estic llegint ara.

Manel ha dit...

Després d'acabar de llegir "Ángeles rebeldes", del Robertson Davies, em poso a llegir la novetat de l'Auster. Ja us diré què em sembla. No obstant, vagi per endavant que coincideixo amb el comentari del Carles respecte els detalls sempre notables de les seves obres no tan "rodones".
I ja que coincidiu amb el llibre d'Asteroide, ja tinc ganes que arribi per tastar-lo.

El llegidor pecador ha dit...

Reaccions sobre aquest Auster als mitjans:

La LLopa: Negatiu.

L´Illa: Positiu.

Tirant al Cap: Negatiu.

La Llibreteria: Positiu.

De moment 2 a 2. Continuarem informant.

Manel ha dit...

I, ara, un cop passades algunes setmanes des que vaig acabar-lo, haig de dir-vos, que malgrat un parell d'idees interessants, penso que --tal i com vàrem comentar a la llibreria amb el Carles-- coincideix amb el nivell dels dos o tres darrers títols de l'Auster, més aviat discrets.
Ara bé, d'altres vegades ens ha deixat amb tal bon regust de boca, que no ens quedarà cap més remei que, amb el proper títol, tornar a provar-ho.