Hola amics, com a guia per si voleu fer algun regal aquestes festes, us oferim la nostra tria de les millors novel·les publicades enguany. La majoria ja han estat recomanades en aquest bloc.
'Olor de Colònia', de Sílvia Alcàntara, Ed. de 1984. Ha estat la sorpresa agradable de la narrativa catalana d'enguany. Una història ben tramada, ben escrita, que et deixa el regust dels bons clàssics. Com ja s'ha dit a bastament, l'autora, que va viure fins els 20 anys a la Colònia Vidal, sempre havia tingut al cap aquesta història i va començar-la a escriure després de fer uns quants cursos de català, uns tallers d'escriptura i, fins i tot, un curs d'interiorització de personatges a l'Institut del Teatre. El resultat el podeu comprovar. El colofó hagués pogut ser el Premi Llibreter però, què hi farem...
'Tornar a la terrra', de Jim Harrison, La Campana. Una altra de les sorpreses. La veritat és que desconeixíem aquest autor, tot i haver escrit l'obra que després fou portada al cinema amb el títol de 'Leyendas de pasión'. Harrison és considerat als Estats Units un veritable clàssic viu. És d'aquelles obres que, tot i que costa una mica entrar-hi, no voldries que s'acabés mai i que sempre ve de gust rellegir. Agafeu paper i llapis perquè el catàleg de frases antològiques és important.
'Quatre germanes', de Jetta Carleton, Libros del Asteroide. Una altra mostra de l'allau d'excel·lents autors americans que ens han ofert les editorials de casa nostra. És l´única obra que va escriure Jetta Carleton, periodista de professió. De caire autobiogràfic, està molt ben narrada i té la virtut de mantenir-te l'atenció a base de contínues sacsejades.
'Los días contados', de Miklós Bánffy, Libros del Asteroide. Un altre asteroide a la nostra particular galàxia. És la primera part d'una trilogia que, segons les notícies que tenim, continuarà aquest mes de gener. Suposa un retrat de la decadència de l'Imperi austro-hongarès de la mà de dos aristòcrates hongaro-transilvans (Bálint Abády i Lászlo Gyeroffy). Una aposta agosarada per la llargària del text (666 pàgines) i pel seu to descriptiu.
'Les germanes Grimes', de Richard Yates, Proa. Un altre autor nordamericà més conegut per la cinematografiada 'Revolutionary road'. A través de la vida de dues germanes, una amb una vida molt convencional, i l'altre molt independent, Yates ens fa un retrat de les misèries humanes al llarg d'una època que va des del periode d'entreguerres fins la guerrra freda.
'El factor humà', de John Carlin, La Campana. Us sorprendreu de trobar aquesta obra tot i no ser de ficció. La veritat és que tot i tractar-se d'un assaig periodístic, la trama i la manera com està escrita té totes les característiques d'una novel·la. Ben aviat tindrem la versió en cinema de la mà de Clint Eastwood. Fent una breu pinzellada, Carlin ens demostra com Mandela va utilitzar el campionat del món de rugby per intentar cohessionar dues societats molt polaritzades.
'Winesburg, Ohio', de Sherwood Anderson, Viena. Flamant guanyadora del Premi Llibreter de narrrativa 2009. Publicada l'any 1919 als Estats Units i inèdita en català és una crònica de la vida en aquest poblet de l'amèrica profunda a través de la descripció d'uns personatges delirants. Pot considerar-se tant un novel·la com un llibre de contes.
1 comentari:
OLOR DE COLÒNIA de Sílvia Alcántara
Fantàstic llibre!! Jo l'acabo de llegir avui. Amb la Sílvia he descobert una nova escriptora amb talent de sobres per seguir treballant de valent.
Una obra escrita amb qualitat, claredat, utilitzant mots acurats tant de l'època com de la zona, per les expressions que utilitzes, per fer-nos endinsar en aquest món, tant conegut i alhora desconegut, de les colònies. En definitiva una escriptora d'excel•lència.
Teresa Tarrés
Publica un comentari a l'entrada